Hlavné oblasti pestovania kávy

kto pestuje najlepšiu kávu?

Južná Amerika

• V Brazílii sa pestuje predovšetkým Arabica vo viacerých odrodách ako je napr. bourbon, maragogip a botucato. Šálka brazílskej kávy je považovaná za nápoj lahodnej chuti, vysokej jemnosti a sladkosti.  K hlavným produkčným mestám tejto krajiny patrí Sao Paulo, Minas Gerais, Mina Gerais, Rio de Janeiro, Paraná, Santo, Bahnia a Pernambuco. 

• Pre pestovanie kávy v Kolumbii, sú vo všetkých jej oblastiach, výhodné podmienky pôdy rovnako, ako aj výnosné kávové plantáže. Dôležité kávové oblasti tejto krajiny sú napr. v dobre známej Bogote a Medellíne, ale aj v Antioquii, Cundinamarce a Tolime. Šálka kolumbijskej kávy je špecifická svojou jemnou chuťou, aromatickou vôňou a miernou kyslosťou. 

Venezuela je ďalšou významnou krajinou produkcie kávy na tomto kontinente. Káva z tejto krajiny je jemne aromatická a sladká. Najdôležitejšou pestovateľskou oblasťou je údolie v okolí hlavného mesta Caracas, oblasť jazera Maracaibo, oblasť Táchita, Mérinda, Miranda a Aragua.

• Káva v Bolívii sa pestuje najmä v oblasti miest La Paz a Santa Cruz. Podmienky na pestovanie sú tu naozaj priaznivé, preto disponuje káva dobrými vlastnosťami a vynikajúcou chuťou. 

• V Peru je produkcia kávy kolísavá a výrazne ovplyvnená meteorologickými podmienkami. Najväčšia produkcia kávy pochádza zo severu krajiny, z kávových oblastí Piuka, Lambayegue a Cajamarca. 

Ekvádor patrí kvalitatívne k menej hodnoteným brazílskym kávam, avšak aj tu nájdeme  oblasti s kávou ako sú Manabi, Guayas a Los Rios. Hlavné mesto Quito je strediskom obchodu s kávou, ktorá je v tejto krajine definovaná bledo zelenou, až šedou farbou so stredne veľkým zrnom. 

• Najvýznamnejším stredoamerickým producentom kávy je jednoznačne Guatemala, kde je pestovanie rozdelené až do 20 oblastí, pričom k najdôležitejším patrí Tumbador, Cobán, San Marcos a Antigua. Zrná guatemalskej kávy majú zelený odtieň farby, ktoré sú v šálke jemne aromatické.  

• Plantáže v oblasti Santa Barbara a Santa Rosa de Copan patria v Hondurase medzi tie najdôležitejšie. Káva je tu známa vysokou kvalitou vďaka vytriedenému zrnu a po upražení aj úhľadným vzhľadom. Pri jej pití si môžeme vychutnávať jej pikantnú kyslosť. 

• K hlavným pestovateľským oblastiam Salvádoru patrí kraj Santa Anna, San Salvador a Ahuachapán. Šálka tejto kávy poteší jej milovníkov svojou príjemnou ľahkou plnosťou, jemnou kyslosťou a čistou chuťou. 

Nikaragua v náleve svojej kávy vyniká extraktívnosťou, lahodnosťou v chuti a jemnou vôňou. Hlavným strediskom produkcie je Matagalpa. 

• Kyslastá chuť neprejavujúca sa však trpko kyslá, ale ako dozvuk po napití je typická pre kávu z Kostariky kde sa káva pestuje hlavne v oblasti hlavného mesta San José. 

• Pri Kube nesmieme zabudnúť spomenúť najlepšiu kubánsku kávu Turquino, ktorá sa vyznačuje čistou chuťou, príjemnou a nie príliš silnou plnosťou a nízkym obsahom kyselín. Popredné miesto na svetovom trhu zaujala káva produkovaná v provincii Oriente, Santa Clara a Pinar del Rio. 

Jamaica sa môže pýšiť jednou z najlepších a najdrahších káv na svete Blue Mountain. Hlavné pestovateľské oblasti tu nájdeme v San Andrewse, Portlande a San Thomase. 

Mexiko svojou kávou ponúka v šálke aromatickú, vyrovnanú a zvlášť jemnú kyslú chuť blížiacu sa Kostarike. Najlepšie podmienky na pestovanie sú oblasti Chiapas na juhu krajiny. 

Afrika 

Etiópia je považovaná za pravlasť kávy kde k najznámejším pestovateľským oblastiam patrí Harer, Džima a Sidamo. Milovníci etiópskej kávy sú zvyknutí na jej jemnosť v chuti a vôňu pripomínajúcu mocca kávu. 

• Káva vypestovaná v Keni je v šálke intenzívne aromatická s jemnou kyslosťou. Hlavné oblasti sú Kiambu, Thika, Nairobi a Meru. 

• V Tanzánii sa káva pestuje v oblastiach Bukoba a Kilimandžáro. Kávový nápoj je špecifický plnou ušľachtilou chuťou a fantastickou vôňou. 

Uganda pestuje prevažne robustu na plantážach v oblasti hory Elgon.

• Kávovníky v Zambii sa pestujú v provinciách u Kasama, Nakonde a Isoka. Káva zo Zambie je v šálke jemnejšia ako tá z Kene, ale má plnú chuť. 

Ázia

• V Indii sa pestuje aj arabica aj robusta, okrem štátu Karnataka. 

• Pre pestovanie kávovníkov v Indonézii sú ostrovy Jáva, kde je káva typická svojou aromatickosťou s nízkou kyslosťou a prirodzene jemnou a vyváženou chuťou, Sumatra a Sulawesi, kde je káva svojou kyslosťou výraznejšia a chuťou korenistejšia. 

• Vo Vietname sa pestuje najviac robusta, a to v oblasti Bak, ale väčšinou na malých farmách. Aj keď káva ponúka svoju charakteristickú chuť je radená medzi tie menej kvalitné a lacnejšie. 

Austrália a Oceánia

Austrália je producentom výlučne veľmi kvalitnej odrody bourbon druhu arabica. Je mäkká, chuťovo jemná, ľahko horkastá s nezvyčajne nízkym obsahom kofeínu. 

Papua Nová Guinea pestuje výlučne vo vyšších polohách, na planinách v 1300 až 1800 mnm, od čoho závisí aj vysoká kvalita kávy, ktorá je v šálke korenená, plná a bohatá chuťou. 


Zavrieť

Prihlásiť sa

Zavrieť

Košík (0)

Košík je prázdny Žiadne položky v košíku.