Arabica vs. Robusta

ktorá je lepšia?

  • Pri príprave kávy udáva tú správnu chuť, arómu, penivosť, horkosť a dokonca aj rozdielnosť obsahu kofeínu, druh zvolených kávových zŕn. To je dôvodom, prečo nie je káva ako káva. 
  • Vo svete sú evidované stovky poddruhov kávovníka, ale vďaka svojej chuti a spôsobu pestovania sa obľúbenosťou naprieč všetkými kontinentami môžu chváliť najmä Arabica (Coffea arabica – kávovník arabský) a Robusta (Coffea canephora – kávovník státny). 
  • Arabica je špecifická svojimi kávovými zrnam,i skôr podlhovastého a plochejšieho tvaru, spolu s ryhou uprostred, ktorá sa stáča do „s“. Zrná Robusty sú pravidelnejšieho, skoro až kruhového tvaru, pričom ryha prechádzajúca stredom je rovná. 
  • Najväčším producentom Arabicy je Brazília, ale ďalšími veľkoprodukcentami sú aj Kolumbia, Etiópia, Mexiko, či Guatemala. Najväčšou veľmocou pestovania Robusty je Vietnam a následne Brazília, Indonézia, India, Malajzia, Uganda a Filipíny. 
  • Najvhodnejšie podmienky pre pestovanie druhu kávovníka Arabica sú vo vyššej nadmorskej výške od 600 do 2000 mnm a teplote 17 až 25 °C. Robusta vyhľadáva skôr nižšiu nadmorskú výšku od 0 do 900 mnm, ale teplotu 20 až 30 °C. Arabica je náchylnejšia na zmeny teplôt ako Robusta. 
  • Arabica začína plodiť najskôr 3 roky od vysadenia a približne 9 mesiacov trvá, kým sa z kvetov stanú plody, ktoré zvyčajne samovoľne opadávajú, takže sa najčastejšie zbierajú ručne, prípadne omnoho časovo náročnejším výberovým česaním. Robusta plodí o niečo skôr, ale býva to veľmi nepravidelné. Dozrievanie kvetov trvá 11 mesiacov, a akonáhle sú plody vhodné na zber, prichádza na rad zberný stroj, nakoľko kávové čerešne držia na vetvičke kávovníka a bolo by zdĺhavé a namáhavé zbierať ich pomocou ručnej metódy. 
  • Arabica je charakteristická predovšetkým aromatickou vôňou, výraznou a rozmanitou chuťou a jemnou a sladkastou dochuťou. Vo všeobecnosti je známa najmä svojou vyššou kyslosťou a bohatšou chuťou a svojim nadšencom ponúka rozmanitosť v podobe ovocných, čokoládových, kvetinových, ba dokonca korenených tónov. Obsahuje viac lipidov (tukov, olejov a vitamínov), 2x viac cukru, ale aj 3x menej kofeínu. Robusta je oproti Arabice veľmi horká. Jej obľúbenci vyhľadávajú zemitú chuť a asi 2x vyšší podiel kofeínu a výborne sa hodí na prípravu espressa, ktorému dodáva horkosť, krásnu penivosť a zemitosť tela  kávy. 
  • Odpoveď na to, ktorú kávu si vybrať si musí každý zvoliť podľa svojej chuti a preferencií, keďže, či už Arabica alebo Robusta, každá disponuje svojimi prednosťami. Arabica je považovaná za kvalitnejšiu a chutnejšiu, ale Robusta ukrýva taktiež prekvapujúce vlastnosti. Šancu sa oplatí dať jednoznačne obom. 


Zavrieť

Prihlásiť sa

Zavrieť

Košík (0)

Košík je prázdny Žiadne položky v košíku.