Kvalita kávových zmesí

arabica alebo robusta?

• Aj keď sa môže zdať, že trh nám aktuálne ponúka pestrú škálu káv, toto tvrdenie môže byť zavádzajúce. Objavuje sa len mnoho značiek s rovnako zlou úrovňou kvality kávy, z čoho môže byť spotrebiteľ zmätený. Veľkovýrobcovia namiesto kvality medzi sebou súperia s cenou.

• Pri káve zo supermarketu ide zväčša o ázijské, alebo africké kávy s nízkou kvalitou zrna a nerovnomerným popražením. 

• Pokiaľ budete mať trochu šťastia, a na obale nájdete aspoň oblasť odkiaľ káva pochádza, tak kávy z Kolumbie sa odlišujú svojou kvalitou. Najkvalitnejšie sú z plantáži z okolia Ánd. Tieto kávy majú dobrú kyslosť a čistú arómu. Najlepšie sú stredne pražené a niektoré druhy majú orieškovú chuť. Kávy z Kene majú pikantnú chuť, jemnú kyslosť a jemnú vôňu s ľahko ovocnou príchuťou. Tvoria dobré zmesi kávy. Kubánska káva je sladká a lahodná, má jemnú dymovú vôňu cédrového dreva. Stredne silné praženie zvýrazňuje jej vôňu. 

• Zmesi kávy sa zvyčajne skladajú z viac základných druhov zŕn. Správne zvolenou kombináciou druhou sa vytvorí zmes s harmonickou a ucelenou chuťou. Je ale potrebné mať veľké skúsenosti a znalosti v jednotlivých surovinách. 

• Neodporúča sa do zmesi používať rovnaké druhy zŕn s rovnakými vlastnosťami, musia sa kombinovať zrná s rozdielnymi vlastnosťami. Väčšinou sa zmesi pripravujú zo zelených zŕn, a až potom sa pražia dokopy. 

• Väčšina pražiarní produkuje svoje vlastné zmesi, ktoré sú kombináciou rôznych druhov káv z jednotlivých pestovateľských oblastí. Pri voľbe zmesi býva rozhodujúcim faktorom aj cena, nielen jej vlastnosti. Snahou je udržať špecifickú arómu zmesi kávy, nezávisle na kvalite jednotlivých  zberov. 

• Najdôležitejšie je vyhovieť dopytu spotrebiteľov vytváraním odlišných sort, miešajú sa rôzne zmesi ako napr. pre espresso je ideálna zmes s podielom Robusty, ktorá dodáva vyšší obsah kofeínu, miernu horkosť a naviac vytvorí kvalitnú penivú cremu. 

• Pre prekvapkávanú kávu a typického „turka“ sú vhodné kávové zmesi s vyšším podielom Robusty. 

• Do pomerne drahej Arabicy sa často pridáva Robusta, ktorá cenu zmesi výrazne znižuje. To môže zapríčiniť priemernú kvality zmesi. Pri dlhom skladovaní môže nastať, že vôňa Arabicy po čase vyprchá a zostane len telo Robusty, čo nemusí byť natoľko žiadúce. Avšak Robusta nie vo všetkých prípadoch degraduje zmes kávy, ba dokonca v niektorých zmesiach s ňou počítajú, aj keď je uvedené, že káva je zo 100% Arabicy. Ide napríklad o talianske kávové zmesi, kde zákon povoľuje 10% zastúpenie Robusty. 

Zavrieť

Prihlásiť sa

Zavrieť

Košík (0)

Košík je prázdny Žiadne položky v košíku.