káva od účtovníka
- 1950, Vasco Bernini prevzal malú pražiareň v centre Florencie, kde pracoval ako účtovník. Prevziať malý obchod v tmavej uličke v období po 2.svetovej bola pre Vasca veľká výzva.
- 1951, Gaggia uviedla na trh prvý piestový kávovar, ktorý mal slogan „Crema caffè Naturale“. Práve hustá crema na vrchu espressa bola najdôležitejšia pri výbere kávy v tom čase.
- Bernini sa medzičasom naučil o káve naozaj veľa. Vybral si odlišnú cestu ako konkurencia, ktorá používala na získanie cremy množstvo robusty a tmavé praženie s horkou chuťou. Jeho káva bola menej horká, menej pražená, ale s dokonalou arómou.
- 1952, Vasco Bernini používal odlišný profil praženia pre každú odrodu, získal si množstvo zákazníkov a musel sa presťahovať do väčších priestorov v Ponte al Pino.
- 70. roky roky priniesli ďalší rast pražiarne, pretože kávu začala dodávať do ďalších regiónov Talianska.
- 1987 zomiera zakladateľ pražiarne Mokaflor a do vedenia sa dostávaju jeho synovia Andrea a Renzo Bernini.
- V 80. rokoch Andrea začal exportovať za hranice a zúčastňoval sa na veľtrhoch v Nemecku a severnej Európe, kde mala talianska káva veľký úspech.
- Mokaflor používa metódu pomalého praženia, pričom do rotačného bubna s prerušovaným cyklom dáva každú odrodu zvlášť.
- V roku 1995 sa zrodil nezvyčajný projekt – koncept kaviarní ChiaroScuro, ktoré ako prvé ponúkali kávu Single Origin Coffee – kávu s príchuťou a to priamo v centre Florencie. Čoskoro nasledovali ďalšie spoločnosti, ktoré boli frančízované na Malte, v Bacau, Káhire a Santiagu di Chile.
- 2009, Mokaflor založili Espresso Academy, ktorá sa stala jednou z hlavných škôl výučby kávy v Taliansku a každoročne ju navštevuje viac ako 1 000 študentov.
- V súčasnosti Andrea so svojou dcérou Eleonorou rozvíja export do celého sveta, najmä na nové a rýchlo rastúce trhy ako Blízky východ, Ázia a Južná Amerika.