Mletie kávy

ako mlieť kávu?

• S každým ďalším krokom spracovania kávy sa jej životnosť kráti a jej chuť a vôňa sa strácajú. Surová káva je trvanlivá počas niekoľkých rokov. Po upražení si však zrnková káva uchováva arómu iba týždeň a po 2 týždňoch vôňa klesne takmer o polovicu. 

• V dobrej predajni by sa Vás pri nákupe kávy, alebo zmesi mali spýtať, či si kávu chcete nechať zomlieť. Ak sa tak stane, mali by ste si povedať, aký spôsob prípravy používate, pretože tomu musí odpovedať aj stupeň zomletia kávy. 

• Hlavným cieľom je vždy z kávy vyťažiť plnú chuť, čo dosiahneme, ak necháme zomletú kávu luhovať vo vriacej vode. Čím je proces prípravy rýchlejší, tým jemnejší vyžaduje stupeň mletia kávy. Stupne zomletia sa rozlišujú na hrubé, stredné a jemné. Hrubo zomletá káva musí byť v kontakte s vriacou vodou dlhšie, ako jemne zomletá. Pre tzv. kávu z kanvice je najvhodnejšia hrubo mletá. Metóda prípravy nápoja v kávovaroch a filtrovaním taktiež vyžaduje hrubšie zomletie, ako varenie v prístrojoch na espresso, ktorými káva preteká v najkratšej dobe. 

• Pre espresso je najvhodnejšia zomletá káva jemnejšia ako piesok, pre prípravu v kanvici by mala byť natoľko hrubá, aby chôdza po nej bosou nohou spôsobovala bolesť. Tieto základné pravidlá Vám môžu slúžiť ako návod, pokiaľ sa v mletí kávy príliš neorientujete. 

• Ak napríklad použijete zvlášť jemne zomletú kávu určenú pre espresso vo svojom filtrovacom prístroji, zistíte, že voda potrebuje dlhší čas, aby prešla filtrom, a hotová káva nebude chuťovo tá najlepšia. Pokiaľ chcete pripraviť silnejší, alebo slabší odvar, použite viac, alebo menej mletej kávy v pomere k horkej vode. Je to omnoho jednoduchšie, ako meniť stupeň zomletia kávy. 

Mletie kávy doma

• Hovoríme doslova o priepasti medzi čerstvo zomletou kávou a kávou zomletou spred niekoľkých dní. Mletie kávy doma je menej pracné, ako praženie a rovnako aj časovo nenáročné. 

• Najstarším spôsobom rozomletia kávy je roztlčenie paličkou v mažiari. 

• Pri kúpe ručného mlynčeka by sa nemalo šetriť, nakoľko na rozdiel od lacných, ten drahší poskytuje prevedenie jemne zomletej a rozmerovo rovnakej zrnitosti kávy. 

• Elektrické mlynčeky na kávu sú vybavené buď nožovým agregátom, alebo mlecím zariadením z dvoch zdrsnených kolotočov a môžu byť nastavené na rôzne sily mletia.

• Pri priemyselných elektrických mlynčekoch je treba mať na pamäti, že káva namletá na veľmi jemný prášok zvyčajne zhorkne. Naopak nahrubo mletá káva sa hodí iba pre prekvapkávanú kávu. Ak by sme ju sparovali, tak obe v kanvici. Pri príprave tzv. „tureckej kávy“ by na povrchu nápoja zostali plávať nepríjemné hrubé čiastočky kávy. Mletie kávy otvára bunky zrniek, a tým sa uvoľňujú éterické oleje. Pokiaľ nemáme možnosť si sami zomlieť kávu je dobré ju kupovať vákuovanú. 

Zavrieť

Prihlásiť sa

Zavrieť

Košík (0)

Košík je prázdny Žiadne položky v košíku.