ako najlepšie uskladniť kávu?
• Rovnako ako pri väčšine organických produktov, môžeme aj pri káve jej životnosť predĺžiť správnym uskladnením, aby bola zachovaná jej chuť a aróma. Kávové zrná sú známe obsahom prchavých olejov, teda chemických látok, ktoré dávajú káve charakteristickú chuť. Tieto oleje sú prepustené do procesu praženia a rozpadávajú sa pomerne rýchlo po tom, ako bola káva upražená.
• Pomletie kávových zŕn zapríčiňuje zrýchlenie straty chuti. Vzhľadom k rozdielnosti spôsobu, akým sa tieto oleje chovajú, sú známe rôzne metódy skladovania kávy, ktoré jej poskytujú to najlepšie v rôznych etapách jej života.
• Najlepší pôžitok z chuti kávy dosiahnete po dobu lehoty dvoch týždňov od praženia a ihneď po mletí. Faktom ostáva, že káva je vo svojom vrchole 48 hodín po pražení. Je to síce pravda, ale pokiaľ si kávu doma nepražíte sami, túto skutočnosť je v skutku nereálne ochutnať. Ani na samotných baleniach kávy nie je zvyčajne udaný dátum praženia, spravidla je uvedený len dátum balenia alebo exspirácie.
Tipy na skladovanie kávy
• Neuchovávajte mletú kávu, ale kupujte si kávu v podobe celých zrniek, ktoré sa namelú tesne pred prípravou kávy. Pokiaľ si kupujete mletú kávu, pretože je to pohodlnejšie, skladujte ju pri izbovej teplote vo vzduchotesnom obale po jej otvorení. Aj keramická nádoba s vákuovou pečaťou je dobrou alternatívnou, ale nesmie byť z číreho skla. Kávu môžete skladovať aj ako celé zrnká počas niekoľkých dní vo vzduchotesnej nádoby aj pri izbovej teplote.
• Svetlo a slnečné teplo nepredstavujú pre kávu dobré podmienky.
• Ak plánujete kávu skladovať viac dní, alebo týždňov, môžete použiť skladovanie do mrazničky, avšak treba dbať na opatrenia, ako napr. dostať z kávy čo najviac vzduchu a vlhkosti.
• Návod na uskladnenie kávy v mrazničke je, že kávu vložíme do vzduchotesnej nádoby alebo použijeme zipsové vrecúško. Nádobu treba vybrať takú, aby jej obsah korešpondoval s objemom skladovanej kávy. Po základnom zabalení do nádoby, alebo vrecúška kávu ešte raz obaľte igelitom, alebo vložte do vrecúška. Pre optimálne skladovanie je dobré použiť ako vrchnú vrstvu alobalový zábal. Akonáhle budete mať nádobu, alebo vrecúško vybraté z mrazničky, nevyťahujte ju späť do tepla bez toho, aby ste kávu spotrebovali. Ak by sa káva opäť dala mraziť bude iba vysychať a jej chuť sa stratí