Druhy kávových nápojov

spôsoby prípravy káv

DRUHY ALEBO SPÓSOBY PRÍPRAVY KÁVY. 

• Kde inde by sme mohli spoznať najväčší rozdiel medzi kávovými zrnami, ak nie v samotnom nápoji. Predstavíme si rôzne spôsoby prípravy kávy a pozrieme sa na najpopulárnejšie súčasné kávové nápoje, ktoré nám umožňujú odhaliť najunikátnejšie chute kávy. 

Čierna káva sa podáva priamo z karafy a po jej uvarení bez pridania mlieka, smotany, cukru, alebo kondenzovaného mlieka, aby bola zachovaná jej pravá chuť. 

Káva s cukrom a/alebo mliekom sa pripravuje podobne ako čierna káva, a až po jej uvarení sa pridáva mlieko, resp. smotana alebo cukor, prípadne umelé sladidlo aby sa zmenila jej chuť. 

• Pri espresse ide o metódu prípravy kávy, ktorej zrná sú najemno namleté. Správne espresso vďaka malému množstvu vody zaručuje výraznú a silnú chuť. Príprava trvá 18 až 30 sekúnd a nápoj má na konci 25 až 60 ml vody.

Filtrovaná alebo prekvapkávaná káva. Ide o metódu varenia kávy, pri ktorej sa počas jej prípravy využíva papierový filter, do ktorého sa vloží pomletá káva, do ktorej sa pomaly nalieva horúca voda, ktorá sa následne prekvapká do karafy pod ňou. 

• Pomocou French Press sa dá pripraviť káva, ktorá neobsahuje jemné častice pomletého zrna. Táto metóda využíva piest, pomocou ktorého sú tieto častice stlačené a nie sú tak vo výslednom nápoji. 

Ľadová káva sa líši od studenej v tom, že na jej prípravu sa používa horúca voda ochladzujúca sa až tesne pred jej podávaním. 

Moka je káva uvarená v moka hrnci. Prechádza ňou voda za pomoci tlakovej pary. 

Espresso

Doppio je klasické dvojité espresso, na ktorého prípravu potrebujeme dvojitú dávku kávy. Vo výsledku je to asi 60 ml, teda dvojnásobné množstvo jedného espressa. 

Ristretto je krátke prevedenie espressa vyrobené z bežnej dávky namletej kávy s polovičným objemom vody. 

Lungo je opakom ristretta, takže je vyrobené z väčšieho množstva horúcej vody. Jeho príprava trvá v porovnaní s espressom do 60 sekúnd a predstavuje 130 až 170 ml vody. Čas extrakcie jednej dávky je podmienený rozmanitosťou kávových zŕn, ich mletím a tlakom v stroji. 

• V taliančine znamená „ristretto“ krátke alebo skrátené, zatiaľ čo „lungo“ dlhé, predĺžené. 

• Francúzskym ekvivalentom ristretta je „café serré“ a lunga „café allongé“. 

Espresso s pridaním mlieka, alebo vody

Cappuccino je nápoj pripravený z espressa spolu s horúcim mliekom a mliečnou penou. Tým, že je mlieko omnoho menej napenené, vytvára to odlišnosť od latte. Objem tohto nápoja sa pohybuje medzi 150 až 180 ml a nakoľko sa servíruje poväčšine v porcelánovej šálke zostáva po dlhú dobu horúcejšie. 

Flat White predstavuje nápoj, ktorý sa skladá z espressa a mliečnej peny so zamatovou konzistenciou a jemnými bublinkami. Má menší objem a menej peny ako latte, čo však umožňuje espressu dominovať v chuti. 

Latte je káva zložená z espressa a horúceho mlieka v pomere 1:3 až 1:5 s trochou mliečnej peny navrchu. Latte sa ponúka s rôznymi príchuťami, ako je čokoláda, karamel, vanilka a iné, ale aj nahradením kávy indickým koreneným čajom ako masala chai, maté, alebo matcha. Na jeho prípravu sa používa aj sójové, alebo mandľové mlieko. 

Macchiato je espresso s malým množstvom napeneného mlieka. Ide o niečo podobné ako je cappuccino, ale je silnejšie a aromatickejšie. Pripravuje sa tak, že do napeneného mlieka v šálke následne preteká espresso. 

• Káva, alebo espresso podávané so šľahačkou je Viedenská káva. Príležitostne sa zvykne do espressa pred pridaním šľahačky naliať ešte kúsok mlieka, ktorá sa zvykne posypať vanilkou, škoricou alebo kakaom. V Rakúsku jej hovoria „Malange mit Schlag“. 

Zo sveta

Vaječná káva je vietnamským nápojom vyrobeným z vaječných žĺtkov, cukru, kondenzovaného mlieka a kávy Robusta pochádzajúcej z vysočín Vietnamu, kde sa vypestuje až 70% jej svetovej produkcie. 

• Nemeckým nápojom v podobe ľadovej kávy a zmrzliny je Eiskaffe. Príprava nie je náročná a chuť je skvelá. Dobre padne počas horúcich letných dní, kedy máte chuť na kávu, ale nie horúcu. 

Írska káva je v Írsku známa ako „Caife Gaelach“. Je to kávový kokteil, ktorý sa skladá z espressa, írskej whiskey, cukru a ľadom vyšľahanej smotany navrchu. Zvykne sa piť spoločne so smotanou a jej chuť je skvelá. 

• Tradičným nápojom podávaným na strednom východe je Turecká káva. Jemne mletá káva je ponorená do vody, ktorá sa potom varí až do zovretia za účelom dosiahnutia maximálnej peny. V Turecku sú zaužívané 4 stupne sladenej kávy, a to: 1. sade (bez cukru), 2. az sekerli (polovica čajovej lyžičky cukru), 3. orta sekerli (jedna čajová lyžička cukru), 4. cok sekerli (dve a viac lyžičiek cukru). Zaujímavosťou je, že turecká káva je zaradená ako nehmotné kultúrne dedičstvo Turecka v UNESCO. 

Zavrieť

Prihlásiť sa

Zavrieť

Košík (0)

Košík je prázdny Žiadne položky v košíku.